Osmaneli Ayva Lokumları Artık Daha Fazla Tüketiciye Ulaşıyor
Bilecik’in Osmaneli ilçesinde yetişen ayvalardan üretilen coğrafi işaret tescilli lokumlar, genişleyen market ağı sayesinde artık daha fazla tüketiciye ulaşıyor.
Sakarya Nehri’nin beslediği verimli topraklarda yetişen ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde adı geçen Osmaneli ayvası, Beşevler köyünde 3 dönüm arazi üzerine kurulu 450 metrekare kapalı alana sahip tesiste lokum haline getiriliyor. . Osmaneli Hanımefendileri İşletmeleri Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin 22 üyesinin çalıştığı bu tesiste, ilçede üretilen 6 bin ton ayvanın yaklaşık yüzde 10’u işlenerek lokum haline getiriliyor. Zincir marketler sayesinde Türkiye’nin her yerine lokum dağıtılırken, ayda 50 bin kutu satılıyor.
“Ayda 100 bin kutu ayva lokumu üretiyoruz”
Konuyla ilgili açıklama yapan Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, aylık 100 bin kutu ayvalı lokum üretim kapasitelerinin olduğunu belirterek, “Şu anda aylık tesis kapasitemiz kadar ayva lokumu üretiyoruz. Depo ve depo olarak pazar ağı artar ayda 100 bin kutu üretip tüm türkiye’ye bu eşsiz ürünü ulaştırıyoruz.lezzetini tatmak istiyoruz bunun yarısı zincir marketler aracılığıyla türkiye’ye dağıtılırken diğer yarısı katar almanya ve katar’a ihraç ediliyor. İspanya Tamamen doğal olarak üretiliyor. İçinde şeker yok. Ayvanın çeşitli aşamalardan geçirilerek lokum haline getirilen bir şekli. Şu anki pazarımız o ölçüyü işleyebileceğimizi gösteriyor” dedi. – BİLECİK