Çin ekonomisi ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4,5 büyüdü
Çin ekonomisi 2023’ün ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,5 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.
Ulusal İstatistik Bürosu’nun (UIB) verilerine göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH), 2023 Ocak-Mart döneminde geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 4,5 arttı.
Büyüme oranı, finansal hizmetler hizmeti Wind’in yüzde 2,9’luk tahmininin üzerinde, hükümetin bu yılki “yüzde 5 civarında” hedefinin altında kaldı.
GSYİH ilk çeyrekte 2022’nin son çeyreğine göre yüzde 2,2 artarken, geçen yıl sonunda Kovid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından büyümeyi teşvik edici politikaların toparlanmaya olumlu ivme kazandırdığı görülüyor. .
Çin ekonomisi, Kovid-19 salgınının ilk etkilerinin hissedildiği 2020’de yüzde 2,2 büyümenin ardından 2022’de yüzde 3 büyüyerek 1976’dan bu yana en düşük yıllık üretim artışını kaydetti.
Mart ayı verileri ekonominin geçen yılın son çeyreğindeki durgunluğun ardından büyüme yönüne girdiğini gösterirken, genç işsizliğindeki yüksek seviye toparlanmanın kırılganlığına işaret ediyor.
UİB verilerine göre, yıllık cirosu 20 milyon yuan (yaklaşık 2,9 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin üretim çıktılarını hesaplayan sanayi üretimi, Mart ayında yıllık bazda yüzde 3,9 artarak, geçen yılın yüzde 2,4’lük artışını geride bıraktı. Ocak ve Şubat.
Kovid-19 kısıtlamalarının etkisinin hissedildiği geçen yılın son çeyreğinde artış ivmesini kaybeden sanayi üretimi, Ekim 2022’de yüzde 5 artarken, artış Kasım 2022’de yüzde 2,2’ye, Aralık 2022’de yüzde 1,3’e geriledi.
Tüketim artıyor
Tüketimin bir ölçüsü olarak kabul edilen perakende satışlar Mart’ta yıllık bazda yüzde 10,3 artarak ilk iki ayda yüzde 3,5 olan artışı aştı.
Perakende satışlar, 2022’nin son çeyreğinde Ekim’de yüzde 0,5, Kasım’da yüzde 5,9 ve Aralık’ta yüzde 1,8 düşüşle geriledi.
Altyapı, gayrimenkul, makine-teçhizat giderlerini içeren sabit sermaye yatırımları, ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artarken, ilk iki ayda yüzde 5,5’lik artışın gerisinde kaldı.
Altyapı yatırımları yüzde 8,8, imalat yatırımları yüzde 7 artarken, gayrimenkul yatırımları yüzde 5,8 azaldı. Gayrimenkul yatırımlarındaki yüzde 10’luk daralmanın ilk çeyrekte yavaşladığı gözlemlense de sektördeki finansman sorunlarının etkisinin devam ettiği görüldü.
Genç işsizlik hala yüksek
Şehirlerde işsizlik oranı Mart ayında ilk iki aya göre 0,3 puan azalarak 5,3’e geriledi. 16-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik 1,5 puan artarak yüzde 19,6 oldu.
İşsizlikteki genel düşüşe ve yükselen ve hala yüksek olan genç işsizliğine rağmen, ekonomik toparlanmanın hala kırılgan olduğunun bir işareti olarak yorumlanıyor.
Geçen yıl Temmuz ayında yüzde 19,9 ile rekor seviyeye ulaşan genç işsizliği yıl boyunca yüksek seviyesini korudu.
UIB Sözcüsü Fu Linghui, ilk çeyrek verilerinin “istikrarlı büyümeye işaret ettiğini” ve “yıl için iyi bir başlangıç olduğunu” belirtti. “Ancak, dış koşulların hala karmaşık ve kırılgan olduğu dikkate alınmalıdır. İç talepteki yetersizlik halen belirgindir ve ekonomik toparlanmanın temelleri henüz sağlam atılmamıştır.” değerlendirmesini yaptı.